Share
![cover art for Kravet til et "fullt forsvarlig arbeidsmiljø"](https://open-images.acast.com/shows/609426bcf147b2577ce2e99b/1704141017649-b445c936202a77b8f837ad2d920307d4.jpeg?height=750)
Råd om rett
Kravet til et "fullt forsvarlig arbeidsmiljø"
•
Arbeidsmiljølovens krav til «fullt forsvarlig arbeidsmiljø» gjelder i alle sektorer, både privat og offentlig. Senere undersøkelser sier at unge arbeidstakere mer enn noen gang er opptatt av psykisk helse og et godt ivaretakende arbeidsmiljø. Samtidig ser vi HMS har stor betydning i sykefraværssaker og i stadig flere varslingssaker knyttet til ledelse og konflikter på arbeidsplassene. Mari og Kari snakker om hvordan aktivt forhold til HMS forhindrer konflikter.
More episodes
View all episodes
Innsyn i epostkasse
21:19|Hva er reglene for innsyn i ansattes e-post, og hvordan kan du som leder eller HR-ansvarlig navigere riktig i dette komplekse landskapet? I denne episoden av "Råd om rett" gir Limita og Helene deg en gjennomgang av regelverket, samt praktiske tips for å sikre at din virksomhet opererer innenfor lovens rammer.Oppdragstaker eller arbeidstaker – hvor går grensen?
23:00|Borgarting lagmannsrett avsa nylig en dom om klassifiseringsspørsmålet. Våre advokater Alf Kåre Knudsen, Limita Lunde og Benjamin Stokke Johnsen bisto Det Norske Solistkor i saken, som fikk medhold i både ting- og lagmannsretten om at en sanger var korrekt klassifisert som oppdragstaker. I ukens episode gjennomgår de rettens vurderinger.Styringsrett, endringsoppsigelse eller avslutning
22:01|Vi får mange spørsmål og saker hvor arbeidsgiver sier at de ikke ønsker å si opp noen, men at de trenger å få gjennomført endringer i oppgaver og ansvar for mange av de ansatte. Vi hører at ingen skal miste arbeidsforholdet, men at mange eller alle stillinger må få et litt annet innhold. Noen får et nytt ansvarsområde, mens noen vil få enkelte eller flere begrensninger i arbeidshverdagen. I denne episoden snakker Mari og Kari om hvordan løse denne type saker og forsøke å få motiverte medarbeidere også fremover.Når konsulenter blir ansatte: Hva kan de kreve etterbetalt?
23:17|Hva er det økonomiske konsekvensene når konsulenter feilaktig har blitt behandlet som selvstendige oppdragstakere, men egentlig skulle vært ansatt? Limita og Helene tar deg gjennom essensen av en ny Høyesterettsdom og hva den betyr for deg som leder eller HR-ansvarlig.Sykefravær - Hva gjelder uten en IA-avtale?
16:19|Kari og Mari snakker om hvordan arbeidsgiver skal håndtere og følge opp sykefravær når det ikke lenger foreligger noen IA-avtale. Hva gjelder nå?Bedriftsinterne aldersgrenser
10:06|I denne ukens episode snakker Limita og Helene snakker om regjeringens forlag om å avvikle bedriftsinterne aldersgrenser. Hva er egentlig bedriftinterne aldersgrenser og hva innebærer forslaget?Bonusavtaler og bonusordninger
17:06|Hva kan arbeidsgiver endre? Hva er egentlig en bonus, og hvordan kan arbeidsgiver endre en bonusordning? I denne episoden gir Helene og Limita deg praktiske tips og forklarer reglene rundt styringsrett, avtaletolkning og saklige grunner for endringer.Muligheter og begrensninger ved suspensjon, omplasseringer eller frivillige avtaler
31:06|Noen ganger ønsker arbeidsgiver å ta arbeidstaker ut av jobbsituasjonen pga hendelser på eller utenfor jobben. Det kan f.eks være konflikter, mistanke om rus, økonomiske misligheter eller ting som gjør at arbeidsgiver ønsker en time-out. I denne episoden snakker Mari og Kari om arbeidsgivers muligheter og begrensninger ved suspensjon, omplasseringer eller frivillige avtaler.