Share
Licht op Legal
51. Fraude en misbruik van vennootschappen: Hoe herkent u dit en wat kunt u er tegen doen?
Dit is aflevering 51 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Juliette Wareman, advocaat Corporate/M&A bij Van Benthem & Keulen, in op fraude en misbruik van vennootschappen.
Nederland kent veel BV’s waarin een onderneming wordt gedreven. Op grond van de wet is de BV aansprakelijk voor haar verplichtingen. De personen die namens de BV handelen zijn dat in beginsel niet. Dat is goed om het ondernemersklimaat in Nederland te stimuleren, maar daar zit ook een keerzijde aan. Het biedt personen binnen een BV de ruimte om hier misbruik van te maken. Dit wordt ook wel aangeduid als misbruik van vennootschappen.
In deze podcast gaat Juliette in op hoe u misbruik van vennootschappen herkent en wat u als gedupeerde partij daartegen kunt doen. Daarnaast bespreekt zij waar zowel bedrijfsjuristen als verkopers op moeten letten bij het aangaan van overeenkomsten. Juliette sluit de podcast af met een aantal praktische tips.
Wilt u meer informatie over fraude en misbruik van vennootschappen? Neem dan contact op met Juliette Wareman.
Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl.
Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.
Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:
More episodes
View all episodes
122. 122. De nieuwe aanpak van het stikstofdossier: Wat gaat er veranderen?
13:31||Season 5, Ep. 122Dit is aflevering 122 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Mathilde van Velzen-de Boer, advocaat Omgevings- en Bestuursrecht bij Van Benthem & Keulen, in op het stikstofdossier. In deze aflevering legt Mathilde uit welke problemen stikstof veroorzaakt voor projecten en bedrijven. Zij bespreekt recente jurisprudentie en wat daardoor (met terugwerkende kracht) is veranderd voor iedereen die met stikstof te maken heeft. Ook gaat zij in op de stikstofplannen van het huidige kabinet. Mathilde sluit de podcast af met tips voor bedrijven en bedrijfsjuristen. Wilt u meer weten over stikstof? Neem dan contact op met Mathilde van Velzen-de Boer.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram121. 121. De Cyber Resilience Act: Wat houdt deze Europese verordening in en wat betekent dit voor bedrijven?
10:04||Season 5, Ep. 121Dit is aflevering 121 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Michael Reker, advocaat Information Technology & Privacy bij Van Benthem & Keulen, in op de Cyber Resilience Act.De Cyber Resillience Act (afgekort CRA) is ingevoerd om de beveiliging van hardware en softwareproducten in de EU te verhogen om daarmee impact van beveiligingsincidenten te beperken (denk aan gevallen zoals de Ripple20-exploit of de Crowdstrike-update). De hoofddoelen van de CRA leiden vanaf december 2027 tot strengere producteisen op het gebied van beveiliging en een verplichte CE-markering voor alle producten met digitale elementen (hardware en software).In deze aflevering vertelt Michael op welke producten de Cyber Resilience Act van toepassing is en wat de belangrijkste verplichtingen zijn die de Cyber Resilience Act oplegt aan bijvoorbeeld producenten, importeurs en distributeurs van deze producten. Vervolgens legt Michael uit wat de verplichting tot CE-markering concreet betekent en wat bedrijven hiervoor moeten doen en gaat Michael in op de gevolgen van het niet voldoen aan de eisen van de Cyber Resilience Act. Michael sluit de podcast af met tips voor bedrijven die zich voorbereiden op de komst van de Cyber Resilience Act.Wilt u meer weten over de Cyber Resilience Act? Neem dan contact op met Michael Reker.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram120. 120. De ‘E’ (milieufactor) van ESG: Wat is het belang van goed stakeholdersmanagement en wat verandert er in de rol van de bedrijfsjurist?
15:18||Season 4, Ep. 120Dit is aflevering 120 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Reimer Helder, advocaat Omgevings- en Bestuursrecht bij Van Benthem & Keulen, in op de ‘E’ van ESG, ofwel de milieufactor binnen dit begrip. Op grond van de CSRD-richtlijn moeten grote bedrijven gaan rapporteren over deze ‘E’. Denk daarbij aan thema’s zoals klimaatverandering en verontreiniging. Naast deze rapportageverplichting, verlangen stakeholders een steeds actievere houding van bedrijven op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie. Goed stakeholdermanagement is daarom cruciaal. Daarbovenop komt nog de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Kortom: bedrijven hebben te maken met steeds meer wet- en regelgeving en steeds actievere stakeholders. In deze podcast gaat Reimer nader in op de ‘E’ van ESG, het belang van goed stakeholdermanagement én de veranderende rol van de bedrijfsjurist. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Reimer Helder.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram119. 119. De gevolgen van het tweede Didam-arrest.
14:03||Season 4, Ep. 119Dit is aflevering 119 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Anne Kusters, advocaat Omgevingsrecht en Aanbestedingsrecht bij Van Benthem & Keulen, in op het recent gewezen tweede Didam arrest. Eind november 2021 heeft de Hoge Raad het eerste Didam-arrest gewezen. Daarna is in de rechtspraak en in de literatuur veel discussie ontstaan over de toepassing van de door de Hoge Raad geformuleerde regels en over nog onbeantwoorde vragen die naar aanleiding van dat arrest ontstonden. Zo worstelde de praktijk bijvoorbeeld met de vraag wat de gevolgen voor bestaande overeenkomsten waren als die tot stand waren gekomen in strijd met de regels uit het Didam-arrest. Op 15 november 2024 kwam de Hoge Raad met het tweede Didam-arrest, waarin het één en ander is verduidelijkt. In deze aflevering blikt Anne kort terug op het eerste Didam-arrest. Daarna gaat Anne in op een aantal belangrijke punten die de Hoge Raad in het tweede Didam-arrest heeft verduidelijkt. Ook bespreekt zij wat dit arrest betekent voor bestaande en toekomstige overeenkomsten. Anne sluit de podcast af met praktische tips voor bedrijfsjuristen. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Anne Kusters.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram118. 118. Het Afzinkkelderarrest: Wat betekent dit arrest voor de aansprakelijkheid bij bouwwerkzaamheden?
10:50||Season 4, Ep. 118Dit is aflevering 118 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Frederike Linssen, advocaat en Counsel Bouwrecht en (overheids)aansprakelijkheid bij Van Benthem & Keulen, in op aansprakelijkheid bij (bouw)schade.Begin dit jaar heeft de Hoge Raad een arrest gewezen over aansprakelijkheid bij bouwwerkzaamheden dat tot veel discussie leidt. Het arrest is inmiddels zo bekend, dat het ook wel kortweg ‘het Afzinkkelderarrest’ wordt genoemd. In deze zaak was er door bouwwerkzaamheden schade ontstaan aan een naastgelegen pand. De aannemer had voorzorgsmaatregelen genomen en was zorgvuldig te werk gegaan, maar daarmee is volgens de Hoge Raad nog niet gezegd dat de aannemer niet aansprakelijk is voor de ontstane schade.In deze aflevering bespreekt Frederike het Afzinkkelderarrest en de factoren die volgens de Hoge Raad maken dat de aannemer aansprakelijk kan zijn, ook al heeft de aannemer zorgvuldig gewerkt. Daarnaast legt Frederike uit wat dit arrest betekent voor de aansprakelijkheid bij bouwwerkzaamheden. Ook gaat Frederike in op de afspraken die partijen moeten maken en vastleggen, de mogelijke uitsluitingen voor deze vormen van schade in verzekeringspolissen en de zorgvuldigheidsplicht bij bouwwerkzaamheden als het risico op schade groot is.Frederike sluit de podcast af met praktische tips voor aannemers en bedrijfsjuristen.Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Frederike Linssen.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram117. 117. Licht op Legal: Het medisch dossier: Wanneer hebben nabestaanden wel of geen recht op inzage?
14:43||Season 4, Ep. 117Dit is aflevering 117 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Jonna De Clerck, advocaat Aansprakelijkheid & Verzekering en Zorg & Sociaal domein bij Van Benthem & Keulen in op het inzagerecht van nabestaanden. Sinds 1 januari 2020 is de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (de WGBO) gewijzigd en is het inzagerecht van nabestaanden daarin wettelijk vastgelegd. Het doel van deze wijziging is om de voorwaarden voor de inzage in het medisch dossier na het overlijden van de patiënt duidelijker te maken. In de praktijk blijkt echter dat, ook met deze wet, er nog veel vragen zijn bij patiënten, nabestaanden en zorgverleners. In deze aflevering bespreekt Jonna aan de hand van voorbeelden waarom het inzagerecht na iemands overlijden beperkt is, in welke uitzonderingsgevallen nabestaanden wél inzage mogen hebben in het medisch dossier en waar zorgprofessionals rekening mee moeten houden wanneer door een nabestaande een inzageverzoek wordt gedaan. Jonna sluit de podcast af met praktische tips voor zorgprofessionals die te maken krijgen met een inzageverzoek. Wilt u meer weten over het inzagerecht? Neem dan contact op met Jonna De Clerck of bekijk de infographic die wij hebben opgesteld om u als zorgprofessional in de praktijk te ondersteunen bij de beoordeling of nabestaanden recht hebben op inzage in het medisch dossier.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram116. 116. Licht op Legal: Flexibel verhuren: Welke mogelijkheden zijn er en waar moeten verhuurders op letten?
16:39||Season 4, Ep. 116Dit is aflevering 116 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Justine van Lochem, partner en advocaat Huurrecht bij Van Benthem & Keulen en tevens bijzonder hoogleraar Huurrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in op het flexibel verhuren van woningen en bedrijfsruimten. Met de recente veranderingen in wet- en regelgeving lijkt het flexibel verhuren van woningen en bedrijfsruimten steeds moeilijker te worden. Dit geldt met name voor de verhuur van woonruimte. Zo hebben de huurders van woonruimte meer huurbescherming gekregen, waardoor hun positie is verbeterd. Dit betekent aan de andere kant dat het voor bijvoorbeeld woningbeleggers juist strikter is geworden. Eén van de veranderingen is dat de flexibiliteit om kortlopende huurcontracten te sluiten voor de verhuur van woonruimtes, die sinds 2016 in de wet stond, nagenoeg geheel is verdwenen. In deze aflevering bespreekt Justine kort de veranderingen in wet- en regelgeving. Daarnaast legt Justine uit welke beperkingen maar vooral ook welke kansen en mogelijkheden er zijn rondom het sluiten van kortlopende huurovereenkomsten en gaat zij in op de huurbescherming en de ontruimingsbescherming van bedrijfsruimten en wat dit betekent voor verhuurders. Justine sluit de podcast af met praktische tips voor verhuurders en beleggers. Wilt u meer weten of dit onderwerp? Neem dan contact op met Justine van Lochem.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram115. 115. Licht op Legal: ESG wetgeving: Welke impact heeft dit op commerciële contracten en waar moet u op letten?
17:46||Season 4, Ep. 115Dit is aflevering 115 van Licht op Legal. In deze aflevering gaan Marcel Ruygvoorn en Mariska Nijenhof-Wolters, beiden advocaat en partner binnen het team Commercial Contracting & Dispute Resolution bij Van Benthem & Keulen, in op de impact van ESG wetgeving in commerciële contracten. ESG wetgeving is niet meer weg te denken. Maar hoe kun je ESG standaarden effectief doorvoeren en vastleggen in contracten en andere documentatie? Marcel en Mariska bespreken de verschillende instrumenten om ESG verplichtingen vast te leggen, welke voor en nadelen er zijn en waar je op moet letten. Marcel en Mariska sluiten de podcast af met praktische tips voor bedrijfsjuristen die de ESG ambities willen verankeren in contracten. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marcel Ruygvoorn of Mariska Nijenhof-Wolters. Uitgebreider komt dit onderwerp aan bod in het volgende lezenswaardige artikel: E.S. Pannebakker, 'ESG-bedingen in commerciële overeenkomsten: een contractenrechtelijke gereedschapskist voor duurzameontwikkelingsdoelstellingen', NTHR 2023/4.’.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram114. 114. De WHOA: Wat is het beste moment om als ondernemer een WHOA-traject te starten en kan het openstaande belastingschulden saneren?
14:16||Season 4, Ep. 114Dit is aflevering 114 van Licht op Legal. In deze aflevering gaan Rhea Bask en Linde van Dieren-Muller, beiden advocaat Herstructurering & Insolventie bij Van Benthem & Keulen, in op de WHOA.Sinds enkele jaren hebben ondernemingen die in financiële moeilijkheden verkeren de mogelijkheid om hun schulden te saneren via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, oftewel de WHOA. Maar wanneer start je een WHOA-traject en wat is hiervoor nodig? En is de WHOA ook geschikt om openstaande belastingschulden te saneren?In deze podcast bespreekt Rhea niet alleen de mogelijkheden die de WHOA biedt, maar ook de veelvoorkomende valkuilen waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen. Linde gaat vervolgens specifiek in op de opties die ondernemers met hoge belastingschulden hebben om hun schuldenlast te saneren. Linde sluit de podcast af met praktische tips voor ondernemers die voorzien dat de onderneming in financiële problemen raakt en gebruik willen maken van de WHOA.Wilt u meer weten over de WHOA? Neem dan contact op met Rhea Bask of Linde van Dieren-Muller.Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl. Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:vbk.nlLinkedInTwitterFacebookInstagram