Share
Finansredaksjonen
Oljepris, rente, krig, valuta - alt henger sammen med alt!
Oljeprisen reagerte ikke på Irans missiler. De lange rentene i USA stiger igjen og dollaren styrkes. Det påvirker Norge. Hør hvordan i Finansredaksjonen.
Ukens episode i Finansredaksjonen handler om de store linjer i verdensøkonomien. Oljeprisen pleier å være et sterkt signal ved geopolitisk uro, men da Iran skjøt 350 missiler og droner mot Israel, reagerte den overhodet ikke.
Les også: Oljemarkedets gjesp
De lange rentene i USA stiger. Det er egentlig en gla'nyhet. Men samtidig styrkes dollaren ytterligere mot kronen ( og andre valutaer). Det er en ikke så god nyhet for nordmenn med lån.
Les også: Visvas om kronekursen
DNB Markets og flere andre tror nå Norges Bank første rentekutt vil bli i desember. Finansredaktør Terje Erikstad sår tvil om det blir et kutt. Kanskje det blir nok en renteøkning?
Les også: Ferske DNB-prognoser: Utsetter rentekutt til desember
Alt henger sammen med alt, sier børskommentator Thor Christian Jensen.
More episodes
View all episodes
Hvordan investere i 2025?
34:51|Er et av nyttårsforsettene dine å starte med investeringer eller bli bedre på å sette sammen en investeringsportefølje, er det en god idé å lære av de beste. I årets første episode av Finansredaksjonen skal vi lene oss på arbeidet til tre av våre flinke kolleger, Espen Linderud, Petter Winther og Sara Sofie Tallaksen Espen har analysert porteføljene til de 100 største aksjeinvestorene på Oslo for å finne ut hvilke aksjer de satser på ved inngangen til 2025. Mens Petter og Sara Sofie har snakket med de svært erfarne investorene Pål Ringholm og Peter Warren om hvordan de ville investert ti millioner kroner. Quiz-spørsmål: Hvilke aksjer er de mest populære i proffenes portefølje? Og hva slags krydder er det Ringholm og Warren vil ha i sine porteføljer? Både finansredaktør Terje Erikstad og børskommentator Thor Christian Jensen ble overrasket over svaret.Nå kommer Trump!
21:35|Hva skjer i finansmarkedene 2025 og hvor mye kommer president Donald Trump til påvirke dem? Finansredaksjonens siste episode i 2024 handler om hvordan vi tror renter, oljepris, boligpris, inflasjon og aksjemarkedene vil utvikle seg. Den amerikanske økonomien påvirker hele verden. Det knytter seg derfor sterk spenning til hva som skjer når Donald Trump tar plass i Det hvite hus 20. januar. Dette kommer vi garantert til å snakke mer om i Finansredaksjonen i 2025. Godt nytt år!Takk for et ellevilt år i finansmarkedene!
31:08|Året 2024 ebber ut. Det er tid for å oppsummere nok et ellevilt år i finansmarkedene. Det snakker vi om i årets siste episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. 2024 kort oppsummert er et knallgodt aksjemarked i USA, som har steget nær 30 prosent hovedsakelig på grunn av de syv selskapene innen teknologi og AI, Magnificent Seven. Rentekuttene vi trodde kom fra Norges Bank uteble. Inflasjonen dempet seg og det har oljeprisen gjort også. Hør hva som er børskommentator Thor Christian Jensen topp tre villeste hendelser i aksjemarkedet i 2024 i den siste episoden av Finansredaksjonen i år.Forsvinner Røkke fra Oslo Børs?
33:19|Kjell Inge Røkke deler ut utbytter i bøtter og spann til aksjonærene. Har ur-gründeren Røkke gått tom for investeringsideer eller bereder han grunnen for å gå av børs?Det spekulerer vi i i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.For hva skjer i Aker-systemet? Store utbytter betales ut, noe som gagner majoritetseier Røkke de luxe, men hvorfor skjer dette nå.Er det ikke bare exit fra Norge, men exit fra Oslo Børs som ligger i Røkkes planer fremover?Børskommentator Thor Christian Jensen mener det er veldig «urøkkete» og passivt å dele ut utbytte uten å komme med noe nye smarte grep. Finansredaktør Terje Erikstad lurer på om Røkke blir litt irritert av at investorene ikke anerkjenner de store verdiene som ligger i Aker-selskapene. Aker-aksjen handles til en rabatt på rundt 27 prosent målt mot den verdijusterte egenkapitalen (NAV) som selskapet selv beregner verdien til.Kan ny sjef gjøre Telenor «great again»?
34:11|Telenor fikk ny sjef denne uken, Benedicte Schilbred Fasmer. Klarer hun å få selskapet til å skinne som i gamle dager? Og hva er arven etter Sigve Brekke? Tidligere banktopp Benedicte Schilbred Fasmer tok plass i sjefsstolen i Telenor denne uken. Hun hadde et klart budskap første dag. Hun skal øke inntjeningen i Telenor- Ikke så veldig visjonært akkurat, men det er vel lenge siden – om noen gang – Telenor har vært et selskap med store visjoner? I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i Dagens Næringsliv, snakker vi om Telenor. Børskommentar Thor Christian Jensen er en mann det er vanskelig å imponere. Sigve Brekke har heller ikke klart det, siden avkastningen og børsutviklingen i Brekkes ni år som toppsjef ikke akkurat har vært noe å juble for. Finansredaktør Terje Erikstad mener det er lenge siden telekom-sektoren har vært en vekstmaskin og at det viktigste for den nye toppsjefen i Telenor blir å sørge for å kunne få så høye marginer som mulig ut av kundene. Det er oss det. DN skrev tidligere denne uken om at norske telekom-kunder betaler inntil fem ganger så mye som kunder i andre nordiske land. Digitaliseringsminister Karianne Tung vil ha lavere priser. Det mener Fasmer er urettferdig, siden Norges geografi gjør vedlikehold og bygging av nett mye dyrere enn i andre land. Dette blir bare en av mange diskusjoner Fasmer må stå i som ny sjef i selskapet som hadde sin opprinnelse i 1855.Aksjonærene vil elske et splittet Equinor
32:14|Equinor må ikke «søle» bort pengene på fornybarprosjekter. Da er det kanskje bedre å splitte selskapet i to. Vårt alles felles oljeselskap Equinor har ikke investorenes tillit akkurat nå. Forrige uke kom det en drepende analyse fra DNB Markets som mer enn antydet at Anders Opedal ville sløse bort penger på fornybar investeringer i en tid hvor inntektene fra Nordsjøen ventes å falle. Det betyr mindre utbetaling av utbytte til aksjonærene. Kanskje bør Equinor – eller den største eieren staten – gjøre som tidligere Equinor-topp, Inge K. Hansen, foreslår i et innlegg i DN. Ta ut vind- og solprosjektene fra Equinor og Statkraft og lage et nytt stort selskap innen fornybar energi. – Aksjonærene ville elsket det, mener børskommentator, Thor Christian Jensen. Hør også hvordan Finansredaktør Terje Erikstad tolket Opdals tale på Equinors konferanse tirsdag. Og ikke minst hvordan den mektige IEA-sjefen Faith Birol vurderte situasjonen for olje og gass versus fornybar energi i årene fremover.XXL på opphørssalg?
25:52|Sportskjeden XXL har falt rundt 90 prosent i verdi i år. Selskapet trenger desperat penger, men eierne er ikke enige. Styret i XXL ber aksjonærene skyte inn nye 600 millioner kroner. Selskapet sliter med en enorm gjeld og svake resultater. Noe drastisk må skje for å redde sportsgiganten fra fullstendig kollaps. Problemet for styret er at det engelske selskapet Fraser Group ikke har gitt sin tilslutning til forslaget om en kapitalutvidelse. Med rundt 33 prosent av aksjene kan selskapet blokkere en emisjon. Men XXL-styret har lagt frem en kreativ plan for å hente inn penger likevel. Gjennomføres den vil Fraser Group nærmest bli utradert som aksjonær. Det britiske selskapet vil neppe sitte stille og la det skje. Maktkampen om XXL spisser seg til. Dette er tema i denne ukens utgave av podkasten Finansredaksjonen.Hva kan Elon Musk finne på nå?
32:24|Elon Musk puttet over én milliard kroner inn i Trump-kampanjen. Avkastningen ble særdeles god. Og nå blir han også rådgiver i Trumps regjering. Donald Trump vant valget. Det gjorde også Elon Musk. Tesla-aksjens himmelferd den siste uken har økt Musk formue med rundt 70 milliarder kroner. Hvorfor stiger Tesla-aksjen så mye nå? Det er jo ikke sånn at Musk elbil-selskap har gjort noe revolusjonerende. I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast laget av DN, snakker vi om Tesla og Musk. Tesla er bare ett av syv selskaper Musk leder. Det ene Space X har mål om å dra til Mars innen 2028. Er det tillatelse til det Trump har lovet Musk for hans rolle – og bruk av over én milliard kroner – i valgkampen? Donald Trump har også utpekt Elon Musk til å lede et nytt organ for effektivisering sammen med tidligere presidentkandidat Vivek Ramaswamy. Organet deler navn med tullekryptovalutaen «Doge». Det blir svært spennende å se hvordan duoen skal effektivisere amerikansk forvaltning.Velkommen til Trumponomics!
34:25|Hva skjer med rente-, aksje-, valuta- og kryptomarkedene etter Trumps valgseier? Hør Finansredaksjonens ferske episode. Valgkampen som har sugd all oksygen ut av alle andre nyheter de siste månedene, endte med at Donald Trump blir USA 47. president. Det kan man jo mene mye om, men hva vi mener betyr ingenting. Det vi er opptatt av er hvordan renter, valuta, aksjer og kryptomarkedet reagerer på Trump-seier Det er tema for ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. Nordmenn som eier globale indeksfond kan juble over Trumps seier (i alle fall på kort sikt), for førbørshandelen på S&P 500 er opp og dollaren styrker seg. Men baksiden av at dollaren styrker seg og at kronekursen svekkes, er at Norges Bank kanskje må skyve rentekuttet lenger frem i tid. Bitcoin-entusiaster (altså ikke oss) kan også glede seg. Kursen er opp åtte prosent i dag og har steget mye den siste tiden. Er det en hedge mot det lite bærekraftige amerikanske budsjettunderskuddet, lurer børskommentator Thor Christian Jensen på. Hvis Republikanerne – i tillegg til å få presidenten – kan de også vinne både Representantenes hus og senatet. Det kalles «red sweep», og betyr at politikken partiet vil implementere møter lite motstand. Da vil det ikke bli satt noe tak på hvor mye den amerikanske staten kan låne, sier finansredaktør Terje Erikstad. Hør den ferske episoden om økonomiske konsekvenser av det amerikanske valget her.