Share

cover art for Potetkrigen i Bergen

Historier Som Endret Norge

Potetkrigen i Bergen


Året er 1868, og Bergen by står på randen av kaos. Potetprisene har skutt i været, og frustrasjonen blant byens fattigste innbyggere når kokepunktet. Over flere dager utvikler det seg et opprør som eskalerer til det punktet at militæret må settes inn – for aller siste gang i fredstid i Bergen.


Denne uken er historikker og forfatter Trond Gram gjest han har skrevet boken «Potetlandet - en fortelling om Norge».

Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang.

More episodes

View all episodes

  • Amundsens siste pass

    45:23|
    Roald Amundsens siste pass fulgte ham på flere reiser, men han la det igjen før han dro ut på sin aller siste ferd. Passet er fullt av stempler og visum. Hva forteller det om polarheltens siste år?Anders Bache arbeider ved Roald Amundsens hjem på Svartskog. Hver dag omgir han seg med det som ligger igjen etter Amundsen, og i mange år har han fordypet seg i denne samlingen. Boken Amundsens pass har han skrevet etter nesten ti år med nye funn og kunnskap fra kister, skuffer, skap og arkiver som i mange år har ligget lukket.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Spel - fortellingene om Norge

    29:52|
    Hvert år settes det opp hundrevis av spel i Norge. Og de blir mer populære for hvert år. Lokale teaterstykker basert på myter og norsk historie. Ofte sterkt forankret lokalt. Spelene har vokst frem til å bli de nye folketeatrene. Ikke alle ser positivt på det. Har spelene om norsk historie endret Norge? I vårt langstrakte land finnes det små og store fortellinger. De beskriver vår sammensatte historie og unike kulturelle bakgrunn i samspillet mellom folk og natur. Disse historiene lever videre gjennom spelkulturen, i tillegg til at de er med på å skape ny historie og teaterkultur der hvor de fortelles.Skuespiller og regissør - spel entusiast - Evy Kasseth Røsten er gjest Historier som endret Norge.
  • Arne Garborg: Farens 10 bud

    13:26|
    BONUS: I denne episoden skal du få høre kåseriet "De ti bod". Ukens gjest er Ørjan Zazzera Johansen. Forfatter, leseviter og formidler på Garborgsenteret. Han har skrevet kåseriet som han deler med oss. Kåseriet gir ett innblikk i oppveksten til Arne på gården Garborg - og hvordan reisen livet tar gjør jærbuen til en av de viktigste nordmennene på 1800-tallet. Ørjan Zazzera Johansen leser. Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Arne Garborg: "Norges farligste mann"

    52:09|
    Det Norge Arne Garborg vokste opp i er så fjernt fra sånn vi har det i dag, at det er nesten umulig å forstå. Og når vi ser nærmere på oppveksten hans er det nesten umulig å forstå hvordan nettopp han kunne klare å endre det Norge han vokste opp i. Han skreiv 30 bøker og 2000 avisartikler. Han så vennene sine bli fengsla for meningene sine og mista selv jobben for sine meninger. Han vokste opp på Jæren, født midt på 1800-tallet. Eldst av 9 søsken. I et hjem uten strøm, lite mat og skole. Men med en farfar som satt i en gyngestol og leste høyt på et språk han aldri hadde hørt.  Ukens gjest er Ørjan Zazzera Johansen. Forfatter, leseviter og formidler på Garborgsenteret.Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Torturisten fra Bergen

    43:56|
    Før andre verdenskrig arbeidet Max Rook som murer i Bergen. Ved krigens start havnet han som tolk hos Gestapo, det hemmelige tyske sikkerhetspolitiet i byen. I løpet av få år ble han en brutal torturist i møte med norske motstandsfolk. Etter krigen ble han dømt til døden. Var han et monster og et udyr slik mange så på ham i ettertid, eller kunne dette skjedd med mange? Ukens gjest er Kristin Aalen. Aalen er Litteraturviter, og tidligere kulturjournalist i NRK og Stavanger Aftenblad. Er i dag film og teaterkritikker og driver Kulturkritikk.no. Hun har gått gjennom landssvikmappen til Rook og hentet minner fra hans etterkommere som har blitt til boken "Torturisten fra Bergen". I tillegg trekker hun inn forskning av sosialpsykologer og filosofer for å sirkle inn hvordan et helt vanlig menneske kan begå grufulle handlinger. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • General Fleischer - Triumf og tragedie

    53:34|
    I to måneder, fra 9. april til 8. juni 1940, ledet General Fleischer denorske styrkene ved Narvik med framgang under voldsomme strabaser.Like før myndighetenes avreise fra Norge 7. juni ble Flei-scher beordret til å følge med kongen og regjeringen i eksil.I London ble han utnevnt til sjef for Hærens overkommando,han etablerte den norske brigaden i Skottland og hadde en sterkposisjon i hæren og i deler av motstandsbevegelsen hjemmei Norge.I offentlighetens øyne var han blant landetsstore krigshelter, men i løpet av snaue tre år skulle livet hansbli definert av ytterpunktene triumf og tragedie.General Fleischers skjebne er en smertefull del av det nasjonale minnetom andre verdenskrig, skriver forfatter og professor emeritus ved Universitetet i Tromsø Tom Kristiansen. Han har bakgrunn fra Forsvarets høyskole og skrevet mange bøker om forsvarshistorie, og har nå har skrevet boken «General Fleischer - triumf, tragedie og kampen om ettermælet». Tom Kristiansen er ukens gjest. Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • De norske kokkene og seirene i Bocuse d'Or

    44:39|
    Vi skal ikke mange tiår tilbake før nordmenns forhold til å spise på restaurant var noe ganske annet enn det er i dag. Den norske kokken og det norske kjøkken har de siste tiårene fått en annen posisjon i nordmenns bevissthet. Hva var det som skjedde da vi gikk fra kjøttkaker i brun saus på en hotellrestaurant med fokus på hvor mange poteter man fikk for pengene - til å stille krav til kvalitet, råvarer og opplevelsen?I dag skal vi se nærmere på norsk kokkekunst og norsk gastronomi og hvordan vårt forhold til våre ledende restauranter har endret seg. Et stjernelag er med i studio for å forklare den litt sammensatte historien om hvordan norsk kokkekunst har endret Norge. Eivind Hellstrøm, Arne Sørvig og Filip August Bendi er gjester. Eivind Hellstrøm. Norges mest kjente kokk. Har formidlet matglede og matkunnskap til de tusen hjem på tv-skjermen i tiår etter tiår. Han var i 27 år sjefskokk og medeier ved restaurant Bagatelle, den første restauranten i landet som ble tildelt to stjerner i Michelinguiden. Han har blant annet inspirert og veiledet norske kokker til medaljer i Bocuse d'Or. Arne Sørvig er daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi. Filip August Bendi vant vår nyligste medalje i Bocuse d’Or i 2023.Vi denne episoden skal vi sette norsk gastronomi i en historisk ramme, hvor kokkekonkurransen Bocuse d'Or er den røde tråden. Verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, hvor Norge har hevdet seg en rekke ganger siden Arne Brimi var vår første deltaker der i 1987.Programleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Simon Lynau.Podkasten er produsert av Gjenklang.
  • Potetlandet

    40:08|
    Poteten har vært en av de viktigste matplantene i Norge gjennom de siste 250 årene. Ivrige potetprester misjonerte for å få en skeptisk, men sulten befolkning til å dyrke den lille knollen, og den ble avgjørende for å holde liv i både husmenn og arbeidere. Men ikke bare bedre folkehelse, også spritproduksjon og fyll fulgte med poteten.«Pottitland» sier noen gjerne når de snakker nedsettende om Norge. Poteten er et nasjonalt symbol, på godt og vondt, og som du får høre i denne episoden - den har bidratt til å endre Norge. For å fortelle om poteten i Historier som endret Norge har vi fått besøk av Trond Gram. Trond Gram har skrevet boken «Potetlandet - en fortelling om Norge». Utdannet historiker ved Universitetet i Oslo, og har skrevet flere bøker om ting som har endret Norge. Programleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Troy Langaas. Podkasten er produsert av Gjenklang.